HomeContent

Ordliste

Vi ønsker at forklare alt krystalklart og besvare alle dine spørgsmål. Derfor har vi samlet en ordliste, der forklarer de vigtigste begreber på emporias hjemmeside på forståeligt dansk.

select language/region

Ordliste

Vi ønsker at forklare alt krystalklart og besvare alle dine spørgsmål. Derfor har vi samlet en ordliste, der forklarer de vigtigste begreber på emporias hjemmeside på forståeligt dansk.

A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Batteri 

Et genopladeligt batteri, kan lagre elektrisk energi. For mobiltelefonens vedkommende kan brugeren oplade batteriet ved at sætte laderens kabel i stikkontakten og den anden ende af laderen i mobiltelefonen.

Bluetooth 

Bluetooth er en trådløs teknologi, der tillader fri overførsel af data over korte afstande mellem apparater, så som mobiltelefoner og headset. Da telefonopkald under bilkørsel kun er tilladt ved brug af håndfri betjening, er Bluetooth den perfekte måde at forbinde headset og mobiltelefon.

 

Bluetooth-headset 

Et headset er en høretelefon kombineret med en mikrofon. Et headset med Bluetooth-funktion kan skabe trådløs forbindelse til en kompatibel mobiltelefon. Det kan for eksempel tilgå en lydkanal og regulere lydstyrken via øvrige datakanaler. Bluetooth-teknologi er specielt brugbart i en bil, da telefonopkald under kørsel ikke er tilladt, og opkald kun må foretages med et headset med håndfri betjening.

 

Calling line identification presentation (CLIP) 

Dit telefonnummer eller opkalds-id bliver automatisk vist hos modtageren, hvis modtagerens telefonsystem understøtter det. Hvis du ikke ønsker dit opkalds-id vist, kan du undgå dette ved at vælge ”CLIR” i menuen ”Indstillinger”.

emporia-nødopkaldsfunktion 

Ifølge den tyske testorganisation, Stiftung Warentest, er emporias nødopkaldsfunktion en specielt smart og nyttig funktion. Hvis nødopkaldsknappen holdes nede i tre sekunder, underretter telefonen automatisk efter tur op til fem forudindstillede numre, fx din ægtefælle, et familiemedlem, din nabo, læge eller alarmcentralen. Dette sikrer, at et nødopkald når frem og ikke ender på en telefonsvarer eller i en postkasse.

 

FM-radio 

FM står for ”frequency modulation” og refererer til en transmissionsteknologi, som benytter frekvensmodulation til at bringe lyd frem fra radiostationer. En mobiltelefon med FM-radio lader dig høre tale- eller musikbaserede radio. emporia-telefoner med FM-radio har en integreret antenne, så du kan lytte til radio uden headset.

Håndfri betjening 

Med den håndfri betjening kan du foretage og modtage opkald og gennemføre samtaler uden at løfte eller holde mobiltelefonen til dit øre. På den måde kan du foretage opkald, mens du kører eller laver andre ting, der kræver begge hænder.

 

Hukommelse 

Jo mere hukommelse din telefon har, jo flere telefonnumre og adresser kan du gemme i telefonen.

Hurtig oplader til bilen 

Oopladeren til bilen lader dig nemt oplade din mobiltelefon ved hjælp af bilens cigarettænderstik.

Højtaler (kompatibel med høreapparater) 

Højtaleren er placeret i den øverste del af telefonen. Du kan bruge den til at høre din samtalepartner. emporia-mobiltelefoner er kompatible med høreapparater, hvilket betyder, at de ikke skaber interferens ved brug sammen med høreapparater.

Klaptelefon 

Klapmobiltelefonen har et hængsel, som deler telefonen i to. Telefonen lukker som en musling, og dette gør den mere kompakt og beskytter den samtidig. emporiaTIME har en kvalitetsklap, der passer ned over tastaturet, så det altid er beskyttet, når du har telefonen med dig.

Klemme 

emporia tilbyder et stort udvalg af tilbehør, der lader dig fastgøre mobiltelefonen til din cykel, bælte eller instrumentbræt, så du har sikker og let adgang til telefonen.

Ladekablet 

Ladekablet har forskellige stik til hver ende og forbinder mobiltelefonen til strømstikket, så du kan oplade telefonens batteri.

Ladestation 

En ladestation (også kendt som en ladeholder eller docking station) giver en bekvem måde at genoplade din mobiltelefon. Når du sætter telefonen i holderen, genoplader den automatisk og er altid klar til brug. Da telefonen står oprejst i holderen, er den synlig og har en plads i hjemmet ligesom fastnettelefonen. emporia-ladestationen giver den bedste komfort, da du kan foretage opkald mens telefonen oplader via håndfri funktionen. Ladestationen kan også monteres på væggen.

LED-lommelygte 

Den indbyggede LED-lommelygte er et praktisk værktøj. Den forbliver tændt, så længe knappen på siden af telefonen er holdt nede. Det har den fordel, at lommelygten ikke kan aflade batteriet ved et uheld. Derudover kan lommelygten på emporiaELEGANCE blinke klart ved indkomne opkald. Sammen med telefonens vibrator er denne funktion nyttig for brugere med nedsat hørelse.

Lommeregner 

Den indbyggede lommeregner er nyttig til at løse enkle regnestykker med, som fx at udregne købmandsregningen eller rabatten på en vare.

Magnetisk klaplukning 

Viss af kvalitetstaskerne og –etuierne til emporia-telefoner har en lydløs magnetisk klaplukning, der beskytter din telefon.

Menu 

Via menuen kontrolerer du din mobiltelefon. I menuen kan du bruge navigationsknapperne til at vælge funktioner og indstillinger.

Mikrofon 

Du finder mikrofonen i den nederste del af telefonen og benytter den, når du fører en telefonsamtale.

Mil-STD-810F 

Mil-STD-810F-standarden blev defineret af det amerikanske forsvar og er den mest brugte internationale standard til at certificere produkter, der er blevet funktionstestet under vanskelige forhold som fx stødtest. Standarden garanterer produkter af maksimal holdbarhed og pålidelighed.

Mobilens lydstyrke 

Lydstyrken på telefonen kan tilpasses den enkelte. Du bestemmer ved hvilken lydstyrke, det er mest behagelig ved samtaler når du lytter til modparten. Lydstyrken på en emporia mobiltelefon kan sættes til ”meget, meget højt”, som sikrer, at du kan høre alt - selv uden høreapparat.

Navigationsknap 

Du benytter navigationsknappen til at ændre den valgte mulighed i menuen og til at vælge den ønskede indstilling eller funktion.

Netværksoperatør 

En netværksoperatør er en leverandør af et mobilt kommunikationsnetværk. Kendte operatører i Danmark er fx TDC, Telia og Telenor.

Nødopkaldsknappen 

Den røde nødopkaldsknap er særlig stor og placeret på bagsiden af flere emporia-modeller. Den kan bruges i nødstilfælde. Hvis knappen holdes nede i tre sekunder, ringer mobiltelefonen automatisk op til fem forudindstillede numre efter tur. Dette sikrer, at et nødopkald når frem og ikke ender på en telefonsvarer.

Nødopkaldsknappen 

Den røde nødopkaldsknap er særlig stor og placeret på bagsiden af flere emporia-modeller. Den kan bruges i nødstilfælde. Hvis knappen holdes nede i tre sekunder, ringer mobiltelefonen automatisk op til fem forudindstillede numre efter tur. Dette sikrer, at et nødopkald når frem og ikke ender på en telefonsvarer.

Nødtelefonnumre (personlige) 

Du kan vælge hvilke telefonnumre, der skal gemmes i emporia-nødopkaldsfunktionen. Når knappen holdes nede, bliver disse fem numre automatisk kaldt. Nødopkaldsnumrene kan fx være din ægtefælle, et familiemedlem, din nabo, læge eller alarmcentralen. Hvis ingen af de fem valgte numre svarer, ringer telefonen til ”112”.

Omformer 

En omformer bruges til at forbinde mekaniske eller elektriske apparater. Den skaber en bro mellem landenes forskellige kontakt- og stiktyper. Dette betyder, at en omformer skal sættes i stikkontakten, før emporias oplader kan sluttes til strømmen.

Påmindelse og alarmfunktion 

Hvis du vil undgå at glemme en kommende begivenhed, som en fødselsdag eller aftale, kan du benytte den nyttige påmindelsesfunktion på din mobiltelefon. Indtast blot dato og tidspunkt for begivenheden, så giver telefonen et alarmsignal, når datoen indtræffer. Alarmfunktionen fungerer på samme måde: Indstil det ønskede vækningstidspunkt, så lyder alarmen fra telefonen på det tidspunkt.

 

Rejseoplader 

Rejseopladeren har en automatisk omformer til stikkontakter med strøm mellem 220 og 230 volt. Dette gør, at du kan oplade din telefon uanset hvor, du tager hen.

Ringetoner (polyfoniske) 

Polyfoniske ringetoner består af flere toner ligesom rigtige melodier. Brugeren kan vælge mellem et bredt udvalg af individuelle ringetoner og på den måde gøre telefonen personlig.

Seniorspejdere 

Seniorspejdere er konsulenter, der er blevet specialuddannede af emporia, og som er eksperter inden for mobilkommunikation for generationen 50+. De videregiver deres viden ved at besvare spørgsmål og levere viden på messer, udstillinger og udvalgte salgssteder.

Service  

Kontakt emporia Service hvis du har spørgsmål om vores produkter eller virksomhed.

Signaler (visuelle) 

Ud over akustiske og taktile (vibrations-) signaler kan emporia-mobiltelefoner også levere visuelle signaler i form af fx klart blinkende lys ved indkomne opkald.

SIM-kort 

Et SIM-kort (en forkortelse af Subscriber Identity Module) skal indsættes i mobiltelefonen, før du kan få adgang til din operatørs netværk. For at få fat i et SIM-kort skal du enten tegne et abonnement eller købe et taletidskort.

Skriftstørrelse (justerbart) 

Størrelsen på skærmens tegn kan justeres for at sikre optimal læsevenlighed.

Skydetelefon 

På skydetelefoner kan du glide den øverste del af telefonen opad og få adgang til tastaturet nedenunder. emporiaLIFEplus er en skydetelefon, men 80 % af dens funktioner er dog tilgængelige, når telefonen er lukket. Dette kompakte telefondesign tillader en meget stor skærm.

Sms 

Med en sms (en forkortelse af short message service) kan du skrive beskeder på op til 160 tegn fra din telefon. Nyttigt til fødselsdagshilsner eller til at aftale et bestemt sted at mødes.

Standardindstillinger 

Standardindstillingerne er de indstillinger din telefon havde, da den forlod fabrikken. Hvis du ønsker at vende tilbage til standardindstillingerne, skal du gå ind i menuen og vælge ”Indstillinger” – ”Nulstil” – ”Nulstil alle” og derefter vælge ”Ja”.

Standardmodel 

Standardmodeller er klassiske mobiltelefoner uden folde-ud-, dreje- eller skydemekanismer.

Taletidskort 

Også kendt som et optankningskort. Du kan bruge et taletidskort til at foretage opkald med uden at være bundet af en kontrakt, uden at betale et månedligt abonnement og uden minimumsafgifter. Sæt penge ind på kortet på din telefon og ring, indtil kortet løber tør.

Tastatur 

Tastaturet er mobiltelefonens keyboard. emporia-telefoner har store knapper med tydeligt genkendelige trykområder, der gør brugen lettere.

Taster (ekstra store) 

emporia-telefoner har ekstra store knapper med tydeligt genkendelige trykområder, der gør brugen lettere.

Telefonbog 

Telefonnumre kan gemmes i telefonbogen. Hvis du ønsker at ringe til en af dine kontakter, går du blot ind i din telefonbog og vælger det nummer, du vil ringe til.

Top 10  

Du kan lægge de 10 vigtigste telefonnumre øverst i din telefonbog uden hensyn til den alfabetiske orden.

Top 5  

Du kan også lægge de 5 vigtigste telefonnumre øverst i din telefonbog uden hensyn til den alfabetiske orden. Så har du direkte adgang til disse numre.

Velcrolukker 

Den smukke lædertaske til din telefon har en praktisk velcrolukker. Det beskytter din telefon mod ridser og skader, og gør det særdeles let at åbne og lukke tasken.

Vibrering 

En ekstra kraftig vibrering giver diskret tegn om et indkommende opkald. Dette sikrer, at du aldrig går glip af et opkald, selvom du er i støjende omgivelser eller din ringetone er lav. Du kan tilføje en ringetone til vibratorfunktionen eller blot bruge den alene. Dette er også velegnet til personer med nedsat hørelse.